Biljana

Šta žene zapravo žele od muškaraca?

advokat | 04 Decembar, 2011 08:32

Tportal - 20.11.2011 14:19

Šta žene čini sretnima? Vjerovali ili ne, u vezama žene najsretnijima i najzadovoljnijima čine male stvari. No da ne bi bilo zabune, donosimo vam pet malih stvari koje će svaku ženu učiniti najsretnijom na svijetu.

Doktor M. Gary Neuman, porodični savjetnik i autor knjige 'Connect to Love' za Fox News otkriva kako žene najviše usrećuju male stvari, a na temelju svog istraživanja otkrio je kako žene najviše cijene vrijeme koje im posvetite, uvažavanje, razumijevanje, znakove pažnje te zabavu.

Vrijeme

Od svih stvari koje žene usrećuju, najdragocjenije je vrijeme provedene s partnerom. Najveći broj žena, koje su sretne i zadovoljne svojim vezama, svakoga dana bez ometanja provedu barem pola sata sa svojim partnerom koji im tada pruža svu svoju pažnju; 24 posto žena koje tvrde da su u vezi nesretne kažu kako sa svojim partnerom provedu svega pet minuta. Stoga, zapitajte se koliko zaista posvećujete vremena svojoj partnerici i to bez ometanja mobitela, televizije ili laptopa.

Uvažavanje

U današnje vrijeme brinu o djeci, porodici i domu te svaki dan odlaze na posao i zarađuju platu, no uz sve to često ih se ne cijeni ni uvažava dovoljno. Žene bi trebale svojim partnerima reći šta ih čini da se osjećaju cijenjenima, a oni bi to trebali poslušati.

Razumijevanje

Ženama je jako važno da pokraj sebe imaju muškarca koji ih razumije i pruža im potporu. No vrlo je važno da žene pomognu svojim partnerima naučiti kako stvarno slušati što im govore. Naime,  Naime, muškarci često nemaju pojma šta im žene žele reći, jer ne znaju kako pravilno slušati. Žene bi trebale znati kako muškarcu tačno reći ono što žele. Naime, u želji da mu ispričaju sve detalje, žene ponekad jako dugo govore, a muškarci izgube pažnju i jednostavno ne znaju što im se govori.

Zabava

To je jedna od onih stvari koja često nekako ispari iz veze nakon nekoliko godina, posebice nakon rođenja prvog djeteta. Svi faktori, kao što je posao, krediti, zajmovi i hipoteke narušavaju kvalitet veze. Kako bi izbjegli dosadnu rutinu, parovi bi trebali ugovoriti termin i odrediti vrijeme koje će biti posvećeno samo njima te to vrijeme provesti razgovarajući o svemu, ali ne o djeci, poslu i finansijama.

Znakovi pažnje

Zagrljaji, poljupci, neočekivani telefonski pozivi kojima samo želite reći 'volim te' – sve su to mali znaci pažnje koji jako puno znače. 'Barem nekoliko puta sedmično partnerku iznenada zagrlite ili nazovite; to su malene geste koje traju svega tridesetak sekundi, a napredak i poboljšanje veze će vas iznenaditi', kaže doktor Neuman.

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ljubav-seks/Sta-zene-zapravo-zele-od-muskaraca-115834.html

Femicid

advokat | 03 Decembar, 2011 15:24

Peru uveo krivično djelo "femicid"

 

23. novembar 2011.
Autor/ka: e-Balkan   

Ubistvo žene od strane supružnika ili bivšeg supružnika, partnera ili bivšeg partnera, od sad predstavlja teži oblik ubistva, za što se izriče kazna zatvora od najmanje 15 godina.

Peru će u svoj Krivični zakonik uključiti novo krivično djelo - "femicid" (ubistvo žene), a minimalna kazna biće 15 godina zatvora, rekla je u utorak peruanska ministarka za žene i socijalni razvoj, Aida Garsija Naranho.

Vlada u Limi odlučila je u ponedjeljak da novo djelo uključi u Krivični zakonik povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, kako bi suzbijala nedjela u kojima godišnje stotine žena izgube život.

Prema riječima ministarke Naranho, ubistvo žene od strane supružnika ili bivšeg supružnika, partnera ili bivšeg partnera, može se kvalifikovati kao "femicid", što bi predstavljalo teži oblik ubistva i za što se izriče kazna zatvora od najmanje 15 godina.

Peru će se tako pridružiti grupi od nekoliko latinoameričkih zemalja koje su već posebno kvalifikovale ubistvo žene - Čile, Kostarika, Kolumbija, El Salvador, Gvatemala i Meksiko.

Prema statističkim podacima, 73 žene su ove godine ubili supružnici ili partneri, dok je prošle godine stradalo njih 123

Prema statističkim podacima peruanskog tužilaštva, 73 žene su ove godine ubili supružnici ili partneri, što je, doduše, nešto manje nego prošle godine (123 žrtve).

Urgentni centar za žene pri Ministarstvu je uz to identifikovao i šezdesetak pokušaja ubistva žena.

http://www.e-balkan.net/drustvo-svijet/10758-peru-uveo-krivino-djelo-qfemicidq.html#.TszNeCN4ikM.facebook

Djevojka na prevaru bivšem rodila blizance

advokat | 03 Decembar, 2011 07:55

N.N. - 30.11.2011 20:43

Amerikanac Džozef Presil (36) s Long Ajlenda šokirao se otkrivši kako se njegovi četvorogodišnji blizanci nisu "desili", već su produkt umjetne oplodnje. Anetrija Burnet (34) tajno je sakupljala njegovu spermu i nosila je u kliniku. Presil sada tuži Anetriju, egzotičnu plesačicu kojoj je umjetničko ime Sugar (Šećer), i kliniku za umjetnu oplodnju koja je izvela postupak bez njegove dozvole. On kaže da nije planirao imati djecu sa Burnetovom, sa kojom je bio u vezi pola godine 2007. Burnetova je doslovno uzela stvar u svoje ruke kako bi ostala živjeti u njegovoj kući u Teksasu i dobila polovinu svega što ima. "Malo je reći da se htjela okoristiti. Nemilosrdna je", rekao je. Presil je ispričao kako se "spetljao" sa Burnetovom dok je živio u Teksasu. "Malo sam se iznenadio čuvši da je trudna. Uvijek smo koristili kondome", rekao je. Nakon što je DNK analiza potvrdila da je on otac, počeo je plaćati 800 dolara mjesečno za djecu. Shvatio je o čemu se radi tek nakon što je u februaru ove godine dobio potvrdu o smrzavanju sperme u klinici.

 

Zbunjen, nazvao je kompaniju koja mu je poslala svu papirologiju. "Uzimala je kondome sa spermom i pohranjivala ih u klinici", rekao je njegov advokat Džejson Gibson. Direktor klinike pretpostavljao je kako je par u braku. Presil je konfrontirao Burnetovu. "Jao, pa nisi glup! Mislila sam da znaš", rekla mu je. Njen advokat Derek Dejon tvrdi kako je Presil sve vrijeme želio imati dijete, te kako želi puno pravo nad blizancima. "Kako može reći da nije znao kad joj je sam ubrizgavao injekcije hormona. Bili su u vezi i pokušavali su da ona zatrudni na tradicionalan način, ali nije išlo", rekao je njen advokat.

 

 http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Djevojka-na-prevaru-bivsem-rodila-blizance-117365.html

Đana Nanini, prvi put mama u 54 godini

advokat | 02 Decembar, 2011 06:50

Đana Nanini rodila ćerku u 54. godini Beta | 27. 11. 2010. - 10:50h |

 Italijanska rok zvezda Đana Nanini porodila se u petak u Milanu i sa 54 godine rodila svoje prvo dete - devojčicu Penelopu.

 

 

 Đana Nanini, poznata po antikonformizmu i hitovima "Bello e impossibile" i "I maschi inamorati", kritikovala je medije koji su je osudili zbog kasne trudnoće. "Najednom su svi zaboravili na koncept slobode i pravo pojedinca da radi šta želi, kad želi i sa kim želi", napisala je pevačica.

 

Novorođenoj ćerki je posvetila pesmu "Ogni tanto" koja će se naći na novom albumu "Io e te". Album će u prodaju stići početkom iduće godine. Đana Nanini gostovala je u pesmi "Aria" pokojnog makedonskog pevača Tošeta Proeskog.

 

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/220131/Djana-Nanini-rodila-cerku-u-54-godini

Ne dajte prošlosti da vam uništi brak

advokat | 01 Decembar, 2011 07:44

Nezarasle rane iz prošlosti krvare zbog sitnica i uništavaju veze. Ako ne prevaziđete sve što vas muči, budućnost vašeg braka biće na klimavim nogama, kaže Jelena Petrović, psiholog.

 

Nikad se niko nije vratio u prošlost i izbrisao sve nemile događaje koji uništavaju brak, pa nećete ni vi. Bilo da je reč o bivšim partnerima, prevari, određenim događajim ili stvarima koje je učinio neko od vas, nedorečenost iz prošlosti destruktivno utiče na svaku vezu. Kada se nerazrešeni problemi iz prošlosti stalno vraćaju, brak, neminovno, zapada u krizu.

-Nezaraslim ranama nije potreban snažan udarac da bi se ponovo otvorile i prokrvarile, dovoljna je i sitnica. Za potpuno zarastanje potrebno je vreme, ali ni to neće pomoći ukoliko zaista ne prevaziđete to što vas zaista muči. U suprotnom, budućnost vašeg braka biće dovedena u pitanje-kaže Jelena Petrović, psiholog.

 

Ljudski je grešiti

Nema čoveka koji makar jednom nije, nenamerno, povredio osobu koju voli. To je ljudski. Dešava se. Ljudi razmenjuju grube reči, reaguju neprimereno, ali zato treba da nauče kako da se smire i saslušaju iskreno izvinjenje.

-Partner koji je pogrešio mora da bude istrajan i strpljiv, a povređeni neka odluči da li će mu i kada oprostiti. Ako kažnjavanje traje predugo, budućnost braka ili veze je neizvesna-kaže naša sagovornica.

Oprostiti ili pustiti

Svako ima granicu preko koje nikada ne prelazi, odnosno situacije i dela koje neće oprostiti i zaboraviti.

-Kada je bol prevelik, ljubav se pretvara u otuđenost, žalost, pa ćak i u neprijateljstvo. Na tome svakako ne može da počiva zdrav odnos i mnogi parovi se razilaze-kaže Jelena Petrović.

Ako želite da sačuvate brak, naučite da praštate.

-Opraštanje je dar koji podrazumeva lagano oslobađanje gorčine i osude, te prihvatanje činjenice da ne možemo promeniti ono što se u prošlosti dogodilo. Oproštaj će vas ispuniti mirom, nadom  i radošću. A kako budete rasli vi, tako će cvetati i vaš brak.

Iako ovde nikako nije reč o poricanju, umanjivanju ili opravdanju povrede, odsustvo želje za osvetom čini da ste u mogućnosti da se usmerite na ono konstruktivno u životu, čak do te mere da možete razumeti osobu koja vas je povredila i da saosećate sa njom.

-Opraštanje je proces, ali proces koji će znatno smanjiti rizik od depresije, anksioznosti i prenošenja gorčine u odnos sa partnerom-kaže naša sagovornica.

 

Kako ići dalje

Nakon emocionalne oluje pokušajte da nađete trajno rešenje. Ako ste odlučili da oprostite i nastavite dalje zajedno, ne preskačite prvi korak. dug, intezivan i iskren razgovor.

-Predočite mu koliko vas je povredio i da će vam za zaceljivanje rana trebati sve njegovo razumevanje i podrška. Ne osećajte krivicu ako se budete ljutili duže nego što ste očekivali. Ako se sporni događaj više ne ponovi, bez sumnje će bol jednog dana potpuno nestati.

Partner koji  je pogrešio ima obavezu da popravi vezu, da pokaže puno razumevanja i strpljenja kada drugu stranu preplave tuga, suze i druge jake emocije. On svaki put mora da je iznova uteši iskrenim i lepim rečima.

-Vrlo je bitno da se sporni čin ne ponovi jer na taj način parner uvek iznova trpi, što vodi mentalnom slomu i konačnom razlazu. Iskreno izvinjavanje i pokazivanje ljubavi se pre ili kasnije isplati. Veza će procvetati, a prošlost će ostati iza vas. Baš tamo gde joj je i mesto.

 Samo napred

Ljubavna prošlost-ima je svako, uključujući vas i vašu voljenu osobu. S prošlošću i svojom i partnerovom, morate da raščistite, pomirite se s tim da vam se oboma sve i svašta dešavalo, a zatim da gradite zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost.

Da, prošlost vam ostavlja uspomene, lepe i manje lepe, ali u tim uspomenama nikako ne treba živeti.

Jelena Vukelić

Žena blic, br. 367, str. 19

Keli Preston, mama u 47 godini

advokat | 30 Novembar, 2011 08:03

Autor: Vanja Došen

Objavljeno: 20.01.2011

ZAGREB - Supruga Johna Travolte, Kelly Preston ,

 

u intervjuu u Today showu progovorila je prvi put o porodu prema običajima scijentologije, religije čiji su sljedbenici i ona i slavni glumac. Kelly je malog Benjamina rodila u studenome prošle godine i pritom morala biti vrlo tiha - kako scijentologija i nalaže. Naime, osnivač scijentologije L. Ron Hubbard smatra da će djeca izrasti u zdravije osobe ako se rode u miru i tišini, dakle bez vikanja, plakanja, psovanja - svega onoga čemu buduće majke u očaju i boli često pribjegnu. Ali ne i Kelly. Ona je poslušno rodila Benjamina bez nepotrebnih riječi i uzvika.

Na pragu pedesetih

- Poželjno je da bude što manje riječi. Ako imate potrebu stenjati ili malo zaplakati, to je, naravno, sasvim normalno. No, važno je da ih na svijet dovedete na što mirniji i nježniji način. L. Ron Hubbard otkrio je da nepravilnosti, psihosomatske bolesti, stres, zabrinutost, strah i slične stvari koje osjećamo u životu imaju veze s reaktivnim umom. Dakle, u tom dijelu mozga čuvamo različite riječi i naredbe koje nam se mogu vratiti kasnije u životu i utjecati na nas - objasnila je 48-godišnja Kelly.

Preston s Travoltom ima i desetogodišnju kćer Ellu, a par je prije dvije godine izgubio sina Jetta koji je preminuo na Bahamima tijekom obiteljskog odmora. Kao dijete je navodno bolovao od Kawasaki sindroma, a par je nakon njegove smrti prvi put prizano da je njihov sin bio autističan. Često je imao napadaje, a upravo je jedan od njih i proglašen uzrokom smrti. Budući da je John Travolta pripadnik scijentološke zajednice od 1975. godine, a s Kelly se vjenčao 1991., par je sa svom svojom djecom isprobao ovu “tihu metodu” rađanja i za sada su, tvrdi glumica, vrlo zadovoljni.

- Blagoslovljena sam. Moja su djeca oduvijek bila nevjerojatna, vrlo mirna, staložena i sretna. I znam da je upravo način na koji sam ih rodila razlog za to - rekla je Kelly koja je zahvalna i što je uspjela roditi na pragu pedesetih.

Blagotvorni smješak

- Mislim da je, ako rodite u ovim godinama, to pravo čudo. Blagoslovljeni smo i sretni što sam mogla zanijeti - rekla je. Njezin je suprug također progovorio o novom članu obitelji i promjenama koje je donio u njihove živote. - Benjamin je našem domu dao novi duh i svrhu. Donio nam je novi početak. Sve nas to podiže i razveseljava. Mene posebno, kada mi se nasmije i kada izgleda zadovoljno u mojim rukama - rekao je Travolta.

http://www.jutarnji.hr/kelly-preston--sina-benjamina-rodila-sam-suteci-jer-zelim-sretno-dijete/919261/

Koliko je (ne)srećnih u braku?

advokat | 29 Novembar, 2011 07:18

 Koliko je (ne)srećnih u braku?
Tportal - 27.07.2011 14:52

Čak pet miliona ljudi na svijetu zaljubljeno je u nekog drugog, a najčešće čeznu za osobom s posla, bliskim porodičnim prijateljem ili bivšim partnerom.

Ma koliko se zaklinjali u vjernost i tvrdili da nikada nikoga osim svog partnera niste ni pogledali, a kamoli poželjeli i načinili preljubu, jedno istraživanje, obavljeno na 3.000 ispitanika, pokazalo je da je svaka peta osoba zaljubljena u nekoga ko joj nije dugogodišnji ili bračni partner.

Čak pet miliona ljudi na svijetu, koji su u braku ili u vanbračnoj zajednici, zaljubljeno je u nekog drugog, a najčešće čeznu za osobom s posla, bliskim porodičnim prijateljem ili bivšim partnerom.

Istraživanje je pokazalo i da je svaka četvrta ispitana osoba nesrećna u vezi ili braku, te da bi svaka šesta bila u stanju da prevari svog partnera.

Interesantno je i to da veliki broj ispitanih osoba uopšte ne vjeruje u monogamiju, iako već godinama žive upravo u monogamnoj vezi, te da smatraju kako je uz vezu ili brak izvodljivo voljeti još jednu osobu.

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ljubav-seks/Koliko-je-nesrecnih-u-braku-99521.html

Anoreksija i bulimija-razlozi za poništenje braka?!

advokat | 28 Novembar, 2011 08:05

Anoreksija i bulimija mogu biti razlozi zbog kojih bi Crkva mogla ništavnim proglasiti crkveno sklopljen brak. Budući da se zna kako je teško, kroz dugotrajan i kompliciran crkveni sudski postupak, doći do poništenja sakramenta braka, ta tema s otvaranja sudske godine u Zagrebu izaziva priličnu pozornost.

Zatvoreni prema partneru

Kod osoba oboljelih od anoreksije i bulimije, tvrdi dr. Ivan Štengl, docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i sudski stručnjak pri Međubiskupijskim sudovima, ima problema u kvaliteti bračnih odnosa, ophođenju sa seksualnošću te tijekom trudnoće i porođajem, ali i sposobnošću brige za potomstvo.


– Te osobe podjednako nisu sposobne za autentičan odnos otvorenosti prema drugome, što će se odraziti i na kvalitetu verbalne komunikacije i gestama, a očitovat će se kroz šutnju, negativizam, mušičavost, latentnu konfliktualnost, borbu za moć nad drugim… – tvrdi dr. Štengl, objašnjavajući da je to “konfliktualni odnos s vlastitim tijelom koje se stavilo u funkciju nerazriješenog problema”.

– Općenito, anoreksične osobe implicitno ne žele psiho-seksualni razvoj uključujući plodnost i trudnoću, jer tada tijelo izmiče kontroli, npr. žena u trudnoći dobije 12-13 kg na težini. Anoreksične osobe imaju teškoće doživjeti ugodu: seksualnu, ali i bilo koju drugu. Smanjenu seksualnu želju pogoduje pothranjenost, odnosno smanjeni metabolizam – tvrdi dr. Štengl, dodajući da bulimične osobe uglavnom nisu sposobne za bračnu intimnost, premda su seksualno aktivne, ali je seksualnost stavljena u službu “gladi” za uvažavanjem i ljubavlju.

Skloni rastavi

– Što se tiče plodnosti, istraživanja nisu potvrdila da neregularni menstrualni ciklus znači neplodnost. Podaci ipak pokazuju da je kod bulimičnih osoba dvostruko veća učestalost, a kod anoreksičnih gotovo potpuna neplodnost u odnosu na druge žene – kaže dr. Štengl.

I dijete predstavlja samo “problem više”. Kad i uspiju zatrudnjeti, novo im je stanje izniman stres: anksioznost i depresivnost, ionako nisko samopoštovanje uvećavaju se s neiskustvom majčinstva i doživljajem visoke odgovornosti. Kod anoreksičnih žena više je urođenih malformacija, preranog porođaja, perinatalne smrtnosti; kod bulimičnih žena rezultati s tim u vezi nisu tako jednoznačni – dodaje.

– Općenito, osobe s poremećajem hranjenja, slijedom trudnoće, sklone su tražiti rastavu braka – objasnio je, navodeći ta dva oblika bolesti kao moguće čvrste točke zbog kojih bi službena Crkva mogla proglasiti ništavnost sklopljenog braka.

Darko Pavičić

http://www.mka.hr/drustvo/anoreksija-i-bulimija-razlozi-za-ponistenje-braka/

Uoči vjenčanja otkrili da su brat i sestra

advokat | 27 Novembar, 2011 15:59

 Uoči vjenčanja otkrili da su brat i sestra
N.N. - 04.11.2011 19:53

Muškarac i žena koji su se zabavljali pet godina otkrili su da su brat i sestra pred samo vjenčanje. Ovu vijest saopštili su im roditelji.

Žena koja je trudna i treba da se porodi sljedeći mjesec jednostavno je očajna pred činjenicom da je otac njenog djeteta zapravo njen brat. Par koji se upoznao tokom studija odlučio je da upoznavanje s roditeljima ostavi pred vjenčanje. A, kada je taj trenutak došao, uslijedio je šok.

Tokom sastanka s roditeljima rečeno im je da su njih dvoje u stvari brat i sestra koji su razdvojeni još kao mala djeca.

Ovaj par iz Južne Afrike odgajan je odvojeno, nakon što su njihovi roditelji prošli kroz veoma naporan, buran i iscrpljujuć razvod. Tada je djevojčica imala osam mjeseci, a dječak dvije godine.

Otac je rekao da je napustio ženu kada je saznao da ga ona vara davne 1983. godine, tako da je djevojčicu odgajala majka, a sina otac. Zbog toga su djeca odrastala odvojeno u gradovima Nelsprut i Bušbukbridž, a sreli su se 2007. godine na studijama i zavoljeli.

Porodice para se nikada nisu srele tokom njihove petogodišnje veze, sve donedavno kada su ih pozvali kako bi se dogovorili u vezi sa detaljima o braku.

Mlada koja je očajna zbog ovog saznanja nedavno je izjavila:

"To je bila ljubav na prvi pogled. Studirali smo zajedno i kada sam ga ugledala odmah smo se povezali. Istog dana smo se zaljubili i nikada više se nismo okrenuli iza sebe. Sve što smo željeli jeste da imamo porodicu i mnogo djece. Tako da možete da zamislite koliko smo bili šokirani kada smo čuli ove vijesti. Pogotovo sada kada je dijete na putu. Ne znamo šta ćemo mu reći kada odraste.

Par je odlučio da se rastane nakon što je saznao za ove vijesti. Sada zajedno s roditeljima pokušavaju da odluče koje je najbolje rješenje za ovu situaciju.

 

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Uoci-vjencanja-otkrili-da-su-brat-i-sestra-113566.html

Ceremonija razvoda braka u Japanu

advokat | 27 Novembar, 2011 08:15

Svoj brak odlučili su okončati pred porodicom, prijateljima i rodbinom

Autor Redakcija | Objavljeno 14.11.2011. u 09:52

Japanski par Jošimi i Hirojuki Nišinaga godinama su dijelili dobro i zlo. Svoj brak odlučili su okončati pred porodicom, prijateljima i rodbinom.

- Održavajući ovu ceremoniju, vaš je razvod čist. Nadamo se da je ovo dobar dan za novi početak u vašem životu - rekao je voditelj svečanosti razvoda Hiroki Terai.

Uskoro bivši par i njihovi uzvanici riječima i fotografijama prisjetili su se svoje zajedničke prošlosti, od rođenja djece do trenutka kad svako kreće svojim putem.

- Razgovarali smo o razvodu i nismo htjeli da kraj našeg braka bude samo potpis na papiru - rekao je Hirojuki Nišinaga.

Nisu rijetki ni oni koji se na ovakvim svečanim razvodima predomisle. Oni koji ostanu pri svojim odlukama simbolično udarcem čekićem potvrđuju kraj.

http://www.dnevniavaz.ba/showbiz/svijet-zanimljivosti/64903-novi-trend-u-japanu-svecano-izreci-sudbonosno-ne.html

Sergej Ćetković i Lola

advokat | 26 Novembar, 2011 08:02

SERGEJ ĆETKOVIĆ: SVU LJUBAV POKLANJAM ĆERKI (FOTO)
Vest objavljena: 29.08.2011 | 10:54
Pop pevač Sergej Ćetković leto provodi uživajući u društvu svojih najmilijih dama, supruge Kristine i njihove usvojene ćerkice Lole, kojoj ponosni roditelji svaki dan pretvaraju u bajku.
Sergej Ćetković više od godinu dana proživljava najlepše trenutke u životu, pošto je sa svojom suprugom Kristinom nakon dvanaest godina braka usvojio malenu devojčicu iz Doma za nezbrinutu decu Mladost u Bijeloj, kojoj su dali ime Lola. Skladni par koji se pre sedam godina iz Podgorice preselio u Beograd, potpuno je posvećen svojoj mezimici.

Svaki slobodan trenutak koriste za šetnje po prirodi ili posete dečijim igraonicama i prodavnicama, pa su tako nedavno uživali u kupovini igračaka sa jednoipogodišnjom Lolom, prenosi Story. Kristina i Sergej svojoj naslednici svakodnevno priređuju najrazličitija iznenađenja i trude se da pažljivo i daleko od javnosti grade svoje porodično gnezdo, ne dozvoljavajući da bilo šta naruši njihov mir i spokoj. Srećni supružnici tvrde da ih je ćerka promenila i oplemenila njihov brak.

- Lola je učinila da još više zavolimo jedno drugo, povezala nas sa još bezbroj tankih niti koje vas učine srećnijima i jačima. Vreme zaista brzo prolazi i zato ne želim da propustim nijedan dan njenog odrastanja. Koristimo svaki slobodan i sunčan dan za malu šetnju po prirodi, ne krije Sergej male porodične rituale, ali ni to da se ni u jednom trenutku nije plašio kakav će biti kao otac.

- Nisam imao strah od roditeljstva, a nemam ga ni sad. Mislim da ne postoji ništa lepše što te može više ispuniti i učiniti boljim čovekom. Ne bih mogao sebi da dam bilo kakvu ocenu o tome kakav sam otac. Trudim se da budem i biću najbolji tata na svetu. Voleo bih da Lolu, baš kao što su to činili i moji roditelji sa mnom, naučim da poštuje ljude i brine o njima. Trudiću se sa svojom suprugom da naša ćerka iz porodičnog doma na prvom mestu ponese kućno vaspitanje, ističe pevač koji je potpuno posvećen svojim najdražim damama i s ponosom tvrdi da mu je supruga Kristina najveća i najznačajnija podrška u životu.
- Sav svoj uspeh dugujem Kristini. Od prvog dana verovala je u to što radim i bila moja najveća podrška. Uvek me iznova osvaja svojim pogledom, dobrotom i čistom dušom. Svaki dan me kupi za još dva života. Ona je moja srodna duša, žena bez koje ne mogu da zamislim svoj život. Ne sputavamo jedno drugo ni u čemu i trudimo se da ne štedimo ni ljubav ni emocije kada je reč o našem braku, ponosan je na svoj brak miljenik pripadnica nežnijeg pola.
 

 

Sandra Dedić Slavica, prvi put mama u 49 godini

advokat | 25 Novembar, 2011 07:23

Napisala Jagoda Zamoda

Snimci: Petar Jurica i privatni album

 (Gloria, 27.10.2011)

Nikad ne odustajem. Dosta sam jaka, i fizički i psihički, i jako, jako uporna - za sebe kaže dizajnerica tekstila Sandra Dedić Slavica, supruga glazbenika Alena Slavice (46) i kći kantautora i pjesnika Arsena Dedića.

Njezina upornost,vjera u vlastite snage i silna želja donijeli su joj dugoočekivan i neprocjenjiv dar: prvo dijete. I to u 49. godini. Nakon dvanaest godina braka, tri spontana pobačaja i čak jedanaest pokušaja umjetne oplodnje u zadnjih šest godina - obavljenih od Los Angelesa do Splita i Zagreba - ustrajala je u tome da postane majka.

Premda je njezina trudnoća bila rizična, ponajprije zbog godina, Sandra Slavica je prihvatila svoje drugo stanje kao sasvim normalno stanje, bez strepnji, strahova, zabrinutosti, postavljanja suvišnih pitanja, razmišljanja što bi se moglo dogoditi... Najvažnije joj je bilo da se njezina kćerkica rodi zdrava. Emi, koja je dobila ime po Sandrinoj omiljenoj glumici Emmi Thompson, nepuna su tri mjeseca, zdrava je, zadovoljna i napredna beba, dugačka 60 centimetara i teška pet i pol kilograma. Rođena je 4. kolovoza u Šibeniku, u gradu odakle su i Sandrin tata Arsen Dedić i Alenov otac Mirjan Slavica, nekadašnji nogometaš. Osim hrvatskog, djevojčica ima i američko državljanstvo jer Sandra je živjela u Los Angelesu 21 godinu, a Alen osam godina. Prije pet godina vratili su se kući.

- Tata mi je rekao da sam došla s Beverly Hillsa roditi u Šibenik jer je to bio zov divljine. Arsen je oduševljen što je dobio još jednu unučicu, još jedno žensko pojačanje u obitelji. Obećao joj je napisati pjesmu- kaže Sandra, rođena Zagrepčanka, kao i njezina majka Vesna Suligoj, prva supruga Arsena Dedića. Alen je, pak, rođen u Karlovcu, kamo se iz Šibenika, zbog ljubavi prema njegovoj majci Đurđi, preselio njegov otac. Ema je prvo unuče Alenovim roditeljima i Sandrinoj mami, koja živi u Bistrici.

Sami s kćeri

Dok spokojno leži u sjedalici-ljuljački nasred sobe, smiješi se i znatiželjno promatra nova lica, malena osjeća da je u svakom trenutku okružena ljubavlju i pažnjom roditelja. Iako su im bake nudile pomoć, prve su tjedne htjeli biti sami s kćeri, i tako je ostalo do danas.

Sandrina je noćna i jutarnja smjena, a Alenova popodnevna i večernja, kad Sandra uhvati vremena za rad za kompjutorom za svoju američku tvrtku.

Ema zaplače samo kad je gladna ili je treba premotati. Obožava crtiće s lutkama, osobito narančastu patkicu, a sviđa joj se i buka usisavača.

Premda se o djetetu brinu po svome, Alen i Sandra će poslušati i savjete iskusnih majki. Tri kapi limunova soka na žličicu zaustavljaju štucanje, savjet je Gabi Novak. Alenova mama im kaže da malenoj nakon što popije mlijeko daju žličicu vode, a oni vodu zamijene čajem od koromača, jer pomaže i kod grčeva.

  

Alen Slavica s kćerkicom Emom u Žaboriću, gdje su proveli ljeto (1). Arsen Dedić s unukama: 9-godišnjom Lu i Emom, rođenom u kolovozu u Šibeniku (2). Prvo Emino kupanje (3). Matija Dedić sa suprugom Marinom i kćeri Lu, Gabi Novak, Alen i Ema Slavica (4). Svojoj prvoj unuci baka Đurđa Slavica darovala je ogrlicu od jantara (5)

- Kad sam Emu u rodilištu prvi put stavila na prsa inahranila je, doktorica mi je rekla da se snalazim kao da mi je to peto, a ne prvo dijete. Dijete me ni u čemu nije sputalo, samo što je sada malo napornije. Puštamo da sve ide prirodnim tokom, bez nekih velikih drama - kaže Sandra Slavica koja nije dopuštala niti da se njezini višegodišnji pokušaji da postane majka pretvore u dramu.

- Nakon deset neuspješnih oplodnji, razmišljali smo i o posvojenju, a onda sam ipak odlučila pokušati još jednom. Znala sam što me čeka, ali nije mi bilo teško, ili bolno otići opet u bolnicu, podvrgnuti se postupku, pa čekati rezultate... Želja da dobijemo dijete bila je jača od svakog neuspješnog pokušaja i tjerala me da ne odustajem.

 S potpomognutom oplodnjom započela sam još u Los Angelesu, gdje sam pokušavala dva puta uz terapiju s lijekovima, a triput sam išla na inseminaciju. Liječnici su stalno bili s nama u kontaktu, bombardirali su nas knjigama, čak je i Alen naučio davati mi injekcije koje se daju u takvim situacijama. - Koliko puta smo bili tužni i razočarani nakon neuspjelih pokušaja - kaže Alen Slavica - ali silno smo željeli svoje dijete. Nekoliko puta smo bili tako blizu, samo je malo nedostajalo. I to nas je hrabrilo, i bili smo uvjereni da će se napokon dogoditi. Uostalom, glumica Brooke Shields je pokušavala dvanaest puta, i Julia Roberts je išla nekoliko puta na umjetnu oplodnju.

 

 

Jedanaesti pokušaj

Sandri i Alenu Slavici posrećilo se jedanaesti put, i to lani u studenome, nakon zahvata u Zagrebu, šest dana poslije Sandrina 48. rođendana.

- Otišla sam na krvne pretrage i sutradan mi je stigao e-mail. Čitala sam ga s nevjericom: trudna sam! Pomislila sam da će, možda, opet biti kao i prije. Ali trudnoća se ovaj put održala. Kako za naše posljednje pokušaje obitelji nismo više niti govorili, nikome nismo dva mjeseca rekli da sam trudna. Poučeni dotadašnjim iskustvom nismo se usudili veseliti se na sav glas. Tek u siječnju, kad sam bila u trećem mjesecu, više nismo željeli tajiti našu sreću, i rekli smo mojoj mami i tati te Alenovim roditeljima - kaže Sandra koju nije mogao odati trudnički trbuščić jer nazirati se počeo tek u četvrtom mjesecu.

U trudnoći je dobila samo devet kilograma, koje je vrlo brzo istopila. Kako niti jedno ljeto dotad nije provela u vrućem Zagrebu, Sandra je, premda trudna, odlučila i ovo ljeto otići na more. Svi su nalazi bili uredni, i ona i Alen preselili su se u svoju kuću u Žaboriću, koju su kupili nakon povratka iz Amerike. Do Šibenika je samo petnaest minuta vožnje, redovito je odlazila na kontrole u bolnicu i spokojno čekala trenutak porođaja. - Odlično sam se osjećala, pet dana prije porođaja kupala sam se u moru, nisam imala posebnih želja što se tiče hrane, jedino me mučila žgaravica. Ni bademi, narodni lijek protiv žgaravice, nisu mi pomogli. A za kompjutorom sam radila sve do odlaska u rodilište...

 Uostalom, ginekolog koji je u početku nadzirao moju trudnoću, dr. Milan Kos iz Zagreba, rekao mi je: sve što ste radili dosad, radite i dalje. Kad sam rodila, doktorica u šibenskoj bolnici Nelka Tomić kazala mi je da sam čudo, da bih mogla imati još jedno dijete... Svi u bolnici bili su jako ljubazni, sve je bilo opuštenije i s manje stresa nego u Zagrebu - priča Sandra koju je Alen odvezao u bolnicu točno na dan određen za porođaj. Sutradan je odlučeno da će roditi carskim rezom.

- Babica je otvorila vrata rađaonice - veli Alen - i pokazala mi Emu, rođenu pet minuta prije toga. Poljubio sam je i gledao u to moje malo biće, a nakon  toga nisam hodao, nego lebdio šibenskim ulicama, drogiran. Ljudi su prolazili pokraj mene, ali nikog nisam zamjećivao. Kad sam se malo pribrao, četiri sam sata samo telefonirao, javljajući svima sretnu vijest.

 

 

Tri tjedna rodiljnog

Svojoj curici, za koju kažu da mu je nalik, Alen Slavica posvetio je skladbu “Učinit ću sve”. Napisao ju je dok je čekao njezino rođenje, a 11. studenoga otpjevat će je na Chansonfestu u zagrebačkoj Komediji.

Sljedeći dan, na međunarodnom Evrofestu u Skoplju, iskazat će mu veliko priznanje dodjelom nagrade za životno djelo. U Skoplju, gdje  se još sjećaju njegovih hitova “Dao sam ti dušu” i “Ispod tvoga jastuka”, za Valentinovo je proslavio i 30 godina karijere, a veliki obljetnički koncert priprema i u Zagrebu.

Arsen i Gabi Sandri su darovali narukvicu, od bratića Žarka Hajdarhodžića dobila je sjedalicu-ljuljačku za Emu, jer ju je njegov devetomjesečni sin Džan prerastao. Igraonicu, krevetić i benkice od svoje kćerkice darovao joj je bratić Tomislav Suligoj, a od Lu Dedić naslijedili su sportska kolica - sa zimskim gumama. Iako su prvo dijete dobili u kasnim godinama, Sandra i Alen kažu da nisu bili zabrinuti i cijelu su trudnoću proveli rasterećeni.

Jednom su razgovarali o tome da bi Ema mogla pohađati školu u Los Angelesu, što bi Sandra jako željela, a Alenu bi ipak bilo draže da osnovnu školu završi u Hrvatskoj te da tek od srednje razmišljaju o povratku u Ameriku. Veze nisu pokidane jer Sandra bez prestanka od 1990. radi kompjutorski dizajn za Samsung Caravel. Njezin rodiljni dopust trajao je samo tri tjedna. Dok su sve opcije otvorene, Sandra s prijateljicom, kreatoricom Ružom Hodak iz Zagreba, za proljeće planira izložbu tekstila u Muzeju za umjetnost i obrt. - Uključit ćemo i Arsena - kaže Sandra - i to bi mi bila prva suradnja s tatom. Pokazat ćemo na odjeći Ružine kreacije, tatine tekstove i moje crteže.

 

 http://www.scribd.com/doc/70906316/Gloria-27-10 

 

Kalista Flokhart i Lijam

advokat | 24 Novembar, 2011 06:53

12. Jan 2001 17:54 (GMT+01:00)

Kalista Flokhart, junakinja mega-serije "Ali Mekbil", usvojila bebu

 Po sistemu "ključ u ruke" Glumica gledala rođenje "sina" u hirurškoj sali sa maskom na licu Američka glumica Kalista Flokhart koja se proslavila ulogom luckaste advokatice u jednoj od najgledanijih serija TV kuće "Foks" pod nazivom "Ali Mekbil", nedavno je "dobila" sina.

      

 

Tridesetšestogodišnja Kalista je, naime, usvojila prelepu bebu dečaka za kojeg kaže da je samo prvenac u njenoj roditeljskoj karijeri. Iako se odlučila za usvajanje, ova Amerikanka je odmah jasno i glasno rekla da to ne znači da ne želi da i sama rodi dete. Naprotiv, ona planira ne samo da nastavi svoju uspešnu glumačku karijeru već i da kroz neko vreme ostane u drugom stanju kako bi i iz prve ruke iskusila čari trudnoće, porođaja i iščekivanja bebe "Oduvek sam želela da usvojim dete i presrećna sam što mogu da vam kažem da sam nedavno postala majka jednog prelepog i zdravog dečačića", rekla je Kalista novinarima čuvenog američkog trač magazina "Nešnal inkvajerer" koji je u najnovijem broju objavio kompletnu priču o Kalisti i njenom sinu, potkrepljenu mnoštvom fotografija. "Ne mogu da opišem koliko sam srećna i koliko se osećam zahvalnom zbog toga što mi se desilo roditeljstvo. Iako sam svesna da će me snimanja odvajati od mog malog sina, trudiću se da što više vremena provodim s njim", obećava popularna "Ali". Mlada majka je obećala i da će kao lavica čuvati svoju tek oformljenu porodicu i da neće dozvoliti da joj se novinari previše mešaju u privatan život jer želi da njen sin raste mirno i srećno, kao i svako drugo normalno i zdravo dete. Njeni poznanici su presrećni zbog činjenice da njihova Kalista ima sina. "Ona već nekoliko godina sanja o detetu. Mislimo da će biti sjajna majka, štaviše verujemo da je rođena za tu ulogu", kažu njeni prijatelji. Kalista je - sada već svog - sina videla odmah pošto se rodio, u porođajnoj sali bolnice u San Dijegu. Biološka majka njenog prvenca, koji je rođen samo nekoliko časova po nastupanju trećeg milenijuma, već ima četvoro dece koju sama odgaja i po zanimanju je medicinski tehničar. Dežurna ekipa koja je te noći pomogla rađanju Kalistinog sina nije znala da će dete pripasti poznatoj glumici i bila je više no iznenađena kada je Kalista skinula hiruršku masku s lica. Prema rečima tada prisutnih babica, novopečena mama je odmah uzela u naručje svog tek rođenog sina i rekla mu: "Srećna ti Nova godina, moja bebice".

Nemam muža, pa šta! Flokhartova koja među kolegama, inače, važi za jednu vrlo samostalnu i samosvesnu ženu još je u januaru 1999. u jednom intervjuu naglasila: "Više od svega na svetu želim da imam porodicu s puno dece, a još nemam ni čoveka svog života pored sebe. Ali to mi i neće smetati. Pa šta ako nemam muža".

 

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/01/13/srpski/R01011201.shtm

Monika Beluči, mama drugi put, u 45 godini

advokat | 23 Novembar, 2011 07:28

STIGLA PRINOVA: MONIKA BELUČI RODILA ĆERKICU

 

 Utorak, 25. Maj, 2010. Italijanska glumica Monika Beluči (45) rodila je svoju drugu ćerku, kojoj je dala ime Leoni. Porodila se prirodnim putem i porođaj je prošao bez ikakvih komplikacija.

- Rodila sam preslatku devojčicu prćastog nosića i smeđe kose - izjavila je srećna mama.

 

Monika je već deset godina u braku s francuskim glumcem Vinsentom Kaselom, s kojim ima petogodišnju ćerkicu Devu, a nedavno je izjavila kako je veoma srećna što je uspela da zatrudni u četrdesetim godinama. - I moja baka se porodila kad je imala 47 godina, pa su možda i geni imali ulogu u tome - rekla je. Inače, nedavno se pojavila golog stomaka na naslovnici Veniti fera, a to joj je bilo drugo poziranje u trudnoći, jer se, dok je nosila ćerku Devu, slikala potpuno naga.

http://www.kurir-info.rs/stil/stigla-prinova-monika-beluci-rodila-cerkicu-35470.php

Kristin Dejvis usvojila Gemu

advokat | 22 Novembar, 2011 07:18

Kristin Dejvis: Prva fotografija sa Gemom

Kristin Dejvis, glumica koja je igrala Šarlot u sitkomu “Seks i grad”, baš kao i u seriji, usvojila je devojčicu, Gemu Rouz pre izvesnog vremena.
Glumica je devojčicu usvojila pre nekoliko meseci, ali tek je sada progovorila o tome kako se oseća od kada je postala majka.
- Ovo je nešto što sam želela dugo vremena. To što mi se želja ispunila je još prijatnije nego što sam zamišljala! - rekla je glumica za magazin “Pipl”.
Četrdesetšestogodišnja glumica je i ranije pričala o svojoj želji da ima decu, i da svako može da ima ono što želi bez obzira na godine.
- Volela bih da imam decu. I još uvek želim da nađem muškarca sa kojim bih ih imala i ne odustajem – rekla je glumica prošle godine.

'Jedino mi blizanke mogu zamijeniti film'

advokat | 21 Novembar, 2011 07:45

Objavljeno: 02.01.2009

Jedan od naših najuglednijih i najnagrađivanijih redatelja Krsto Papić, te njegova supruga Jadranka, uspješna profesorica Stomatološkog fakulteta u ozbiljnim su godinama postali roditelji blizanki Tare i Ele. I upravo su danas trogodišnje djevojčice najveći ponos Papićevih. Uz to, u 73. godini Krsto Papić nakon Nove godine počinje pripreme za dokumentarno-igrani film o obitelji Domini, čija je tragedija počela 26. studenoga 1999., kada je na Cvjetnom trgu u Zagrebu oca Zorana pogodio projektil namijenjen mafijaškom šefu Vjeki Slišku. Redateljeva supruga Jadranka, sa svojih 59 godina, redoviti je profesor na Stomatološkom fakultetu, a često putuje i u Švicarsku gdje “izoštrava” svoje zvanje. Posljednje tri godine redatelj Papić bio je i savjetnik pri Ministarstvu kulture i kroz to je vrijeme pročitao oko 250 scenarija. 

- Bilo je zanimljivo imati uvid u to što tko piše. To smo zajedno radili Stipe Ćujić, Darko Lukić i ja, kao tri savjetnika za program. Odabrali smo odjednom osam ili devet filmova debitanata, što je iznimka jer je prosjek jedan ili dva na godinu. Zamolili smo čak javno i neke najuglednije kolege da preskoče jedan natječaj, osim onih kojima smo bili dužni i ranije, da bismo isprobali osam novih, pa ako budu i dva uspješna, mi smo na dobiti - rekao je redatelj.

No rad za Ministarstvo nije jedini razlog što se rad na dokumentarcu o Dominijevima otegao na pune tri godine. Kako kaže, imao je niz drugih teškoća. Primjerice, Centar za socijalnu skrb nije dopustio snimanje djece Dominija, a ona su već bila snimljena.

- Garantirao sam da ih neću ništa ispitivati o roditeljima, nego samo snimati život djece, kako žive bez oba roditelja, gdje su, što rade. Želio sam ih snimiti kod kuće, u školi, kako se igraju kao i sva druga djeca, no to mi nije bilo dopušteno. Oni su govorili da djecu ne treba uznemiravati iako su već uznemirena i već su ih intervjuirali televizijski novinari. Kako sam onda morao sasvim promijeniti koncept, obratio sam se sjajnom piscu Mati Matešiću, pa je on napravio igrani dio, a ja dokumentarni za scenarij i tko god ga je čitao, rekao je da je fantastičan. U središte zbivanja stavili smo jednu obitelj koja nema nikakve veze s mafijom, a koja se našla u centru zbivanja ni kriva ni dužna - ističe vrsni dokumentarist Krsto Papić.

Uključujući film “Ključ”, koji je radio s Tončijem Vrdoljakom i Vančom Kljakovićem i kojim su sva trojica debitirali, Papiću je ovo 11. igrani film u karijeri. Dokumentarnih je, kaže, bilo toliko puno da ih niti ne broji.


Opsjednut ‘rašomonom’

O filmu je počeo razmišljati još kao tinejdžer, a posebno ga se dojmio “Rašomon“ velikog Akira Kurosawe.

- Moja je generacija tada puno čitala jer nije bilo televizije i već tada sam iščitao mnoge klasike, poput Dostojevskog, Tolstoja, Balzaca... Da danas imam 16 godina, za to ne bih imao vremena pored svih zabava i opsjednutosti medijima. Tada je stigao ‘Rašomon’ u Sarajevo. Bio sam 7. razred gimnazije, odnosno današnji 3., i postao sam toliko opsjednut njime da sam ga gledao dok god je igrao i vidio sam da se na filmu može ispričati kompleksno priča jednako kao i u literaturi. Čim sam završio gimnaziju, spakirao sam svoje stvari u jednu kartonsku kutiju i došao u Zagreb da upišem Akademiju, no nisam mogao jer je tada bilo pravilo da se prvo mora završiti neki drugi fakultet, a osim toga tada filma nije bilo, nego samo teatar, pa sam upisao književnost i to diplomirao. Kao student sam već asistirao, a prvu sam šansu dobio 1965. i kao scenarist i kao redatelj - sjeća se Papić koji danas tvrdi da ni s jednim svojim filmom nije bio u potpunosti zadovoljan.

- Čini mi se da sam u sve uložio trećinu mogućnosti. Sad kad gledam, čini mi se da nisam bio fanatički zagrizao u svoj posao. Da sam sve drugo zaboravio, rezultat bi možda bio veći. No vidim da su drugi zadovoljni, pa sam i ja - kaže Papić.

Jadranki je, uz “Lisice”, omiljeni suprugov film “Život sa stricem“ koji je imao 140.000 gledatelja, pa mu je za jedan rođendan darovala fotografiju reda za karte za taj film pred kinom Zagreb koji se proteže po cijelom zagrebačkom Cvjetnom trgu.
Tijekom duge i plodne karijere Papić je osvojio 80-ak nagrada i priznanja, uključujući i onu za životno djelo na prestižnom festivalu A kategorije u Montrealu. Stoga ne čudi da o povlačenju iz filma nikad nije razmišljao, iako priznaje da bi mu blizanke jedine mogle nadomjestiti film.

- Ja sam otac postao u 70., a pokojni glumac Zvonimir Rogoz u 96. Nije to neko čudo. Ja u njihovu odgoju imam ulogu pomoćnika. Tata je za pričanje priča pred spavanje i sve ih izmišljam. No one zapamte sve u detalje, pa me drugi dan ispravljaju. One biraju temu, recimo o bubamari ili krokodilu. Nastojim da bude humora. Jadranka nas ponekad snima kamerom, ali one to ne smiju znati. Nisam vjerovao da će mi one potpuno promijeniti smisao života. Jedino bih se zbog njih odrekao filma i jedino bi mi ga one mogle nadomjestiti - zaključuje redatelj.Tri dadilje

Uz veliku poslovnu angažiranost supružnika Papić odgoj klinki bez dadilja bio bi nemoguć. Papići ih imaju čak tri.

- Dadilje su ključne. Jedna je s curicama od 7 do 15 sati, a druga od 13 do 22 sata, a nije im problem ni ostati preko noći. Njih su dvije, a uz jednu dadilju sam obično i  i ja. Od 13 do 15 sati obavezno idu u šetnju ili na neka događanja. Vikendom idu u kino ili kazalište koje obožavaju. Osam puta su gledale “Miffy“ u Trešnji. Uče i ruski i engleski. Dadilja Viktorija je Ruskinja, a idu u englesku igraonicu. Srećom, njihova dadilja Marina, koja je s njima preko vikenda, apsolventica je engleskog jezika. Jedino sam preko noći sama s kćerima, ali ne i vikendom jer subotu koristimo za izlaske. Zato je moje vrijeme provedeno s curicama jako kvalitetno jer nisam umorna, živčana i preopterećena, a djeca su gušt - objasnila je Jadranka Papić.

Zbog klinki sam prihvatila nove obaveze

Jadranka Papić izgradila je uspješnu karijeru, a kako bi svojim djevojčicama osigurala najbolju brigu, prihvatila je i dodatne obaveze.- Sve je stvar organizacije. U Švicarsku idem samo zbog dobre plaće i time plaćam dadilje, ali teško je par dana ne vidjeti kćerkice. Vrijeme s njima je najznačajnije. Na Stomatološkom fakultetu sam u statusu redovitog profesora s trajnim zvanjem, a taj najviši status dobila sam nekoliko dana nakon poroda. Godinu dana provela sam u Americi na UCLA-u. Tamo sam se naučila organizaciji i zato mi je najveći kompliment od tamošnjeg šefa bio to da sam dobar organizator - ističe profesorica.

Marija Lokas

http://www.jutarnji.hr/-jedino-mi-blizanke-mogu-zamijeniti-film-/281845/

Zašto je sve više starijih očeva? II dio

advokat | 20 Novembar, 2011 09:29

Danas se često govori o mladim starim majkama, koje su zbog karijere odložile majčinstvo, a napredak u liječenju neplodnosti im omogućuje da ga ostvare u četrdesetoj, ili koju godinu kasnije, no ono što nedostaje – pišu autori - jest pažnja poklonjena očevima, koji su sve stariji, ali se ne suočavaju s istim biološkim preprekama koje zahvate svaku ženu oko 40. godine.

Jedan od razloga kasnog ili odloženog očinstva, kažu oni, svakako su stare mlade mame, jer su i njihovi partneri stariji, a drugi je razvod. Polovina brakova u SAD završi razvodom, a muškarci brže i češće stupaju u novi, i to u pravilu s mlađim ženama. Od 1999. broj operacija vraćanja plodnosti nakon postupka vazektomije u Americi je porastao za 40 posto, a riječ je mahom o muškarcima u srednjim 40-ima ili starijima. Treći je razlog kombinacija biologije i uspjeha. Stari novi tata fizički još može imati djecu, a, dokazan u karijeri, može ih lako uzdržavati. No tu su ona stara pitanja koliko se starine mogu brinuti o novorođenčadi, koliko će dugo dijete imati privilegij da mu je otac živ i kako dijete doživljava oca, starog kao djed njegovog vršnjaka.

Za same tate to je produžena mladost, kupovanje vremena, bijeg od biološkog sata. Većina ih kaže da se osjećaju kao novi, da više uživaju u obiteljskom životu nego u vrijeme kada su trčali za karijerom, da su mudriji i promišljeniji s djecom i da im, svjesni bržeg odlaska s ovog svijeta, posvećuju više pažnje. Stari novi tata u pravilu je bogatiji od mladog, pa dijete odrasta u komotnim prilikama i s većim povlasticama, ali stari novi otac također mora raditi duže i kasnije ići u mirovinu da može plaćati školarinu i ostale troškove podizanja djece. Mora biti i u dobroj fizičkoj formi da se uspješno nosi s mladim, jedrim tatama, pa konzumira više energetskih napitaka i guta više analgetika da sa sinom dribla i razvozi ga na treninge. S jedne strane kasna su djeca usamljenija, jer su češće jedinci, a s druge strane imat će za uzor zreliju osobu, zbog čega će ih kasnije možda manje zanimati pivo, a više vino, manje jurnjava, a više sigurna vožnja, bit će manje buntovnih, a više konzervativnih nazora.

 http://www.tportal.hr/lifestyle/obiteljidom/94466/Zasto-je-sve-vise-starijih-oceva.html

 

Zašto je sve više starijih očeva? I dio

advokat | 19 Novembar, 2011 08:31

PRODUŽENA MLADOST

Zašto je sve više starijih očeva?

Datum objave:
19.11.2010 07:16

Autor: Davorka Grenac

Što je zajedničko Vladi Kalemberu, Warrenu Beatyju, Rodu Stewartu, Melu Gibsonu, Krsti Papiću i Michaelu Douglasu? Postali su očevi u dobi kada njihovi vršnjaci uživaju u unucima ili, u slučaju legendarnog Pape Rogoza, u prapraunucima

Drago mi je da si postao djed, rekoh starom poznaniku i kolegi Esadu Č., vidjevši ga nekidan na ulici kako ispred sebe gura dječja kolica. Nismo se vidjeli jako, jako dugo, a stariji sin – računam u sebi – dogurao je vjerojatno do dvadeset i šeste, pa nije čudo što je postao otac. 'Ma, ne, to mi je treći sin', odgovorio je veselo, pokazujući ponosno sićušnu bebu koja je blaženo spavala na svježem zraku.

Znam da mladi, a stari tate u Hollywoodu nisu iznenađenje, ali ih nekako nisam očekivala u vlastitim redovima. Pa ipak, moj se poznanik uvukao na zanimljiv popis muškaraca koji ponavljaju gradivo, nakon što su djeca iz prvog braka postala već odrasli ljudi. Doduše, sve je više tata poslije pedesete, a ni Vlado Kalember, kao ni nekadašnji okorjeli holivudski zavodnik Warren Beaty nisu usamljeni primjeri među onima koji su u ozbiljnim šezdesetima prvi put otkrili draži braka i ljepote očinstva.
 
Rod Stewart se upravo priprema za mijenjanje pelena jer u 66. godini postaje otac osmi put – najnovija supruga Penny Lancaster u četrdesetoj ponovno je trudna. I Mel Gibson se nakon dugogodišnjeg braka i sedmero djece pokušao pomladiti uz rusku glazbenicu Oksanu Grigorjevu i njihovu jednogodišnju Luciju. U klub mladih očeva poslije pedesete odavno su se upisali Mick Jagger, Michael Douglas i Luciano Pavarotti, a dobrim primjerom im je prethodio Charlie Chaplin, koji je do devedesetih marljivo radio na potomstvu.

Sjećate li se legendarnog zagrebačkog glumca Zvonimira Rogoza, zvanog Papa Rogoz, koji je prvog sina Rafaela dobio u 92. godini sa 56 godina mlađom suprugom Agatom? Josip Radeljak zvani Dikan također je postao otac na pragu mirovine. I Željko Bebek je prvog sina dobio u kasnim pedesetima, a u šezdesetima i kćer. Redatelj Krsto Papić postao je ocem blizanki nakon što je prošao sedamdesetu. Medijski magnat Rupert Murdock je otac šestoro djece, od koje mu je dvoje rođeno nakon što je proslavio sedamdeseti rođendan, pa neće biti neobično vidjeti oca i sina u zajedničkoj šetnji s njihovim bebama, od kojih je jedna brat ili sestra, a druga unuk ili unuka.

Godine 1980. tek je svaki 23. američki otac bio star pedeset i više godina, a 2002. već svaki 18. Iako većinu djece dobivaju očevi u dobi od 20. do 34. godine starosti, udio očeva starijih od 40 godina u ta dva desetljeća vrtoglavo je rastao. Broj djece čiji su očevi stari od 40 do 44 porastao je za 32 posto, 21 posto je bilo više očeva starih od 45 do 49 godina, a 10 posto više u dobi od 50 do 54 godine. Sličan trend može se zapaziti u mnogim zapadnim zemljama, poput Nizozemske i Velike Britanije, uključujući Novi Zeland i Izrael, iznose ove podatke Mark J. Penn i E. Kinney Zalesne u svojoj knjizi 'Mikrotrendovi: Male sile koje pokreću najveće promjene današnjice' u izdanju Algoritma.
(nastaviće se sutra) ;)

Prinudna udaja u Nemačkoj

advokat | 18 Novembar, 2011 08:32

Veliki broj devojaka iz Srbije prinudno udaju u Nemačkoj

Beta | 10. 11. 2011. - 11:44h

Među devojkama koje pod prinudom stupaju u brak u Nemačkoj je oko osam odsto rođenih u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, ili u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje nemačkog Saveznog ministarstva za porodicu, stare, žene i mlade. Skoro sve mlade žene koje moraju da se udaju za partnera kojeg određuje porodica u Nemačkoj su migrantskog porekla. Oko 32 odsto je rođeno u Nemačkoj, 23 odsto u Turskoj i osam odsto u Srbiji, Crnoj Gori ili na Kosovu i Metohiji. Prema upravo objavljenim podacima, slede devojke rođene u Iraku, Avganistanu, Siriji, Maroku i Albaniji.

Studija "Prinudni brakovi u Nemačkoj" nastala je na osnovu istraživanja u više stotina prihvatilišta i savetovališta za prinudno udate (ili oženjene) ili one kojima neposredno preti prinudno sklapanje braka. Među onima koji pod prinudom ulaze u brak je i oko sedam odsto mladića, navodi se u studiji. Devojke koje se u Nemačkoj pod prinudom udaju su u 30 odsto slučajeva mlađe od 17 godina.

 Više od polovine onih koje se za pomoć obraćaju ustanovama i koje su jedino i mogle da budu obuhvaćene studijom, navelo je da su bile žrtve fizičkog nasilja. U oko 30 odsto slučajeva se madim ženama pretilo i oružjem da bi stupile u neželjeni brak. Za potrebe studije anketirano je 3.443 žrtava u 830 savetovališta i prihvatilišta. U oko 60 odsto slučajeva pretio im je prinudni brak, a ostale devojke su već bile pod prinudom udate. Nemačka je 2010. godine donela propis po kojem je prinudni brak "samostalno krivično delo", a ne samo takođe kažnjiva prinuda.

 http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/288670/Veliki-broj-devojaka-iz-Srbije-prinudno-udaju-u-Nemackoj

 

Surogat majka-40 godina života-10 beba u 10 godina

advokat | 17 Novembar, 2011 07:57

Naj surogat majka: Za deset godina rodila desetoro dece

Autor: ma 27.05.2011. - 00:02

Većina majki ne može ni da zamisli život bez svoje dece, a Ivon Heler je za deset godina rodila deset beba i sve ih je poklonila drugima. Ova četrdesetogodišnjakinja ima dugačak staž kao surogat majka i u tome drži rekord u Americi. Ona kaže da je ispunjava srećom kada parovima koji ne mogu da imaju dece daruje novi život.

TRUDNOĆA - Uvek sam uživala u svakom trenutku trudnoće. Nikada nisam patila od jutarnje mučnine, oticanja gležnjeva, niti sam imala bilo koje druge probleme. Pomislila sam da na ovaj način uvek iznova mogu da uživam u ovom čudesnom osećaju i da istovremeno pomognem drugima - rekla je Ivon Heler u intervjuu američkom tabloidu „Nešnel inkvajerer”. Ona kaže da joj je snagu davalo saznanje da će „desetoro dece dobiti ljubav i nežnost”.
Ivon Heler se pridružila agenciji „Bejbi mirakls” u San Dijegu, koja ju je povezala sa Timom i Mišel, koji žive nedaleko od nje. Par je bezbroj puta doživeo razočaranje pokušavajući da dobije dete i Ivon se sažalila na njih. „Moj jedini uslov je bio da mi svake godine šalju fotografiju kako bih se uverila da su svi dobro”, kaže ona.
Nakon što su joj usadili oplođene jajne ćelije, zatrudnela je, a devet meseci kasnije paru je uručila dve zdrave bebe.
Ivon kaže da je na ovaj način zaradila 18.000 dolara i da su joj bili plaćeni svi troškovi tokom trudnoća, ali ističe da je to radila iz ljubavi, a ne zbog novca.
Prvi put je rešila da postane surogat majka kada je imala 30 godina. Ovo iskustvo ju je toliko usrećilo da je odlučila da nastavi. Tako je, zahvaljujući njoj, tokom deset godina još pet parova dobilo potomstvo.
Surogat materinstvo je dozvoljeno u šest američkih država i uobičajena cena je od 80.000 do 170.000 dolara. Troškovi zahvata u Rusiji su 42.000 evra, u Velikoj Britaniji od sedam do 15.000 funti, a u Ukrajini od 25.000 do 30.000 evra. Dozvoljeno je i u Poljskoj a cena je između 15.000 i 22.000 američkih dolara. U Kanadi surogat majka ne može da bude plaćena, ali ima pravo na nadoknadu troškova koji se kreću od 40.000 do 50.000 dolara.

U Srbiji zabranjeno surogat majčinstvo
NAKNADA - Zakonom o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, u Srbiji je od januara 2010. godine zabranjeno surogat majčinstvo, sa nadoknadom ili bez nje. Članom 56 ovog Zakona zabranjuje se u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja uključivanje žene koja ima nameru da dete posle rođenja ustupi trećem licu, sa plaćanjem ili bez bilo kakve naknade, odnosno ostvarivanja bilo kakve materijalne ili nematerijalne koristi, kao i nuđenje usluga surogat majke od strane žene ili bilo kog drugog lica sa ili bez plaćanja bilo kakve naknade, odnosno ostvarivanja druge materijalne ili nematerijalne koristi. U Evropskoj uniji dozvoljeno je samo u Velikoj Britaniji i Poljskoj.

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/naj-surogat-majka-za-deset-godina-rodila-desetoro-dece/2723.phtml

Majkl Džekson-surogat majka

advokat | 16 Novembar, 2011 07:17

Otkrivena surogat majka najmlađeg sina Majkla Džeksona
12 Avg 2009

Privlačna medicinska sestra pristala je da za dvadeset hiljada funti bude surogat majka malom Prinsu Majklu Drugom. Novac je prihvatila kako bi pomogla porodici

Medicinska sestra koja je navodno pristala da bude surogat majka najmlađem detetu Majkla Džeksona, malom Blanketu, dobila je za tu uslugu dvadeset hiljada dolara.

Kralj popa je, tvrdi se u izveštaju, lično odabrao Meksikanku Helenu koja je rodila njegovo treće dete, nakon što je pregledao nekoliko ponuda potencijalnih surogat majki koje je dobio, prenosi britanski Daily Mirror.

Helena je pristala na ponudu kako bi zarađeni novac poslala svojoj porodici u Meksiko. Prema istim navodima, sperma kojom je Blanket začet bila je Majklova, ali se još uvek ne zna pouzdano ko je biološka majka, niti da li je to upravo Helena.

Džekson se za nju odlučio jer je bila privlačna i delovala inteligentno i stabilno. Svidelo mu se i to što je medicinska sestra, a poznato je i to da s postupkom nije bilo nikakvih problema. Ono za što je plaćena, Helena je odradila besprekorno, prenosi Mirror.

Marija Kastiljo, lekarka koja je porodila Helenu, izjavila je kako je devojka na porođaj došla sama.
- Na porođaju je bio samo advokat. Odmah pošto se dete rodilo, on ga je poneo sa sobom. Kada sam je porađala, nisam znala kome mališan pripada - priseća se doktorka Kastiljo.

http://www.story.rs/vesti/svet-poznatih/4580-otkrivena-surogat-majka-najmladeg-sina-majkla-dzeksona.html

Vilijam Petersen-surogat majka

advokat | 15 Novembar, 2011 18:00

Grisom iz C.S.I. dobio blizance
M. Ilić | 24. 08. 2011. - 14:39h |

Zvezda serije “Mesto zločina” Vilijam Petersen koji se proslavio kao Grisom, postao je ponosan tata blizanaca koju je rodila surogat majka.
Vilijam Petersen (58), bivši glavni glumac u seriji “Mesto zločina Las Vegas" i njegova supruga Džina sirone, dobili su dečaka i devojčicu koje je rodila surogat majka.

 

 


- Bebe su rođene pre vremena, ali su van životne opasnosti, a njihovo zdravlje je svakim danom sve bolje. Jedva čekamo da stignu kući, rekao je presrećan par.
Vilijan i Džina venčali su se u julu 2003. godine. Blizanci su imaju polusestru Meti (36), glumčevu ćerku iz sedmogodišnjeg braka sa Džoan Brejdi.

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/273159/Grisom-iz-CSI-dobio-blizance

Ronaldo - surogat majka

advokat | 15 Novembar, 2011 07:38

 • OBJAVA: 07.07.2010 / 11:36
 • Sve za nasljednika

  Ronaldo je surogat-majci platio 10 milijuna funti da mu rodi sina

  Tabloidi već, zdravo za gotovo, tvrde kako je riječ o surogat-majci iz Amerike koja je sa slavnim Portugalcom potpisala ugovor o anonimnosti, odnosno identitet majke njegovog djeteta nikad se neće doznati.

  Čak deset milijuna funti platio je Cristiano Ronaldo ženi koja mu je rodila sina, tvrdi britanski The Sun. Tabloidi već, zdravo za gotovo, tvrde kako je riječ o surogat-majci iz Amerike koja je sa slavnim Portugalcom potpisala ugovor o anonimnosti, odnosno identitet majke njegovog djeteta nikad se neće doznati.

  Majka se u ugovoru odrekla svih prava na dijete, što uključuje i ono da ga nikad neće poželjeti vidjeti. Ronaldu će u podizanju djeteta od velike pomoći biti sestra Katia, majka Dolores, ali i ruska manekenka Irina Šajk, s kojom je najpoželjniji nogometaš na svijetu u sretnoj vezi.

  Preuzeto sa www.vecernji.hr

  http://www.vecernji.ba/vijesti/ronaldo-je-surogat-majci-platio-10-milijuna-funti-da-mu-rodi-sina-clanak-164641

  Kažnjen sa 6.500 dolara zbog sudbonosnog »ne« na vjenčanju

  advokat | 14 Novembar, 2011 07:52

  Agencije - 08.11.2011 20:38

   RIO DE ŽANEIRO - Brazilac Marselo de Aževedo Fernandeš će morati da plati pozamašnu novčanu kaznu jer je u posljednjem trenutku otkazao vjenčanje, piše lokalna štampa. Nesuđenom mladoženji je novčana kazna izrečena kao nadoknada za "moralnu i materijalnu štetu" koju je njegovo ponašanje prouzrokovalo. Sudija je u svom obrazloženju naveo da je Marselo izazvao "duševne patnje i poniženja koja se ne mogu ignorisati". Neodlučni mladoženja je dužan da bivšoj vjerenici plati 6.500 dolara kao nadoknadu za troškove vjenčanja i psihijatrijskog liječenja.

   http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Kaznjen-sa-6500-dolara-zbog-sudbonosnog-ne-na-vjencanju-114079.html

  Riki Martin-surogat majka

  advokat | 13 Novembar, 2011 09:07

   

   21. avgust 2008. 01:08 > 01:09

  Latinoamerički zavodnik postao je otac blizanaca, dobijenih uz pomoć surogat majke.

  Latinoamerički zavodnik Riki Martin postao je otac blizanaca, saopštila je pevačeva PR služba.

  "Riki je prošle nedelje postao otac dvoje dece, dobijene putem surogat majke. Presrećan je što počinje sasvim novo poglavlje u njegovom životu, i planira da do kraja godine ne izlazi u javnost, kako bi se posvetio svojoj deci", navodi se u saopštenju.

  Portorikanski dobitnik Gremija dobio je dva sina, čija imena nisu saopštena.

  "Oba dečaka su zdrava, lepa i nalaze se pod Rikijevom konstantnom negom".  Američki tabloiodi posebnu pažnju su posvetili činjenici da je Riki odabrao surogat majku, jer pevač do sada nije povezivan ni sa jednom ženom, a ima ogromnu bazu fanova u homoseksualnoj zajednici.

  Međutim, Riki (36) je više puta izjavio da jednostavno ne želi svoje lepše polovine da izlaže "mikroskopu" žute štampe.

  "Ja sam mlad čovek, živim punim plućima i uspešan sam. Da sam homoseksualac, priznao bih. Volim žene", istakao je Riki.

  (MONDO)

  Elton Džon - surogat majka

  advokat | 12 Novembar, 2011 07:17

  29. 12. 2010. 13:24h | Vestionline, Bild de

  Na koga liči sin Eltona Džona?!

  Nakon pet godina srećnog braka sir Elton Džon i njegov izabranik Dejvid Furniš uz pomoć surogat majke su na Božić dobili svog prvog sina kojeg su nazvali Zahari Džekson Levon Furniš-Džon. List " Bild" predstavio je prvu fotografiju malog Zaharija, onako kako ga oni zamišljaju.

  Posle sedamnaest godina veze, od kojih su poslednjih pet u legalnoj bračnoj zajednici, i jednog neuspelog pokušaja da usvoje dete, čuveni pevač Elton Džon i kanadski filmadžija Dejvid Furniš napokon su uspeli da se ostvare u roditeljskoj ulozi.

  Na sam dan Božića, surogat majka im je u jednom kalifornijskom porodilištu na svet donela sinčiča 56 centimetra dugačkog i teškog 3 kilograma i šesto grama, kome su ponosni očevi dali ime Zahari Džekson Levon Furniš-Džon.

  - Preplavljeni smo neizrecivom radošću i srećom. Zahari je zdrava beba i veoma lepo se razvija, tako da smo nas dvojica veoma ponosni i zadovoljni roditelji – poručili su Elton i Dejvid koji za sada ne žele da otkriju identitet žene koja je rodila ovog dečaka.

  Nije poznato ni to zašto je par odlučio da surogat majku potraži baš u Kaliforniji. Jedno od objašnjenja bi moglo da bude to da Elton Džon, iako zvanično živi u Britaniji, ima kuću i na Beverli Hilsu, gde provodi dosta vremena.

  Osim toga kalifornijski zakoni o surogatstvu nisu toliko strogi kao britanski, kaže BBC-jev dopisnik u Los Anđelesu Piter Bous.

  "Zakoni o surogatstvu ovde u Kaliforniji sasvim sigurno dozvoljavaju roditeljima istog pola da uz pomoć surogat majke dobiju dete. Nisu poznati nikakvi detalji o dečakovom biološkom ocu.

  To ćemo možda saznati, a možda i nećemo, pošto je par preko svog portparola poručio da namerava da u potpunosti zaštiti privatnost surogat majke. Drugim rečima - uopšte se ne zna da li je ijedan od njih dvojice biološki otac deteta", kaže BBC-jev dopisnik.

  "Vest da je Elton Džon postao otac pojavila se otprilike godinu dana nakon što je ukrajinska vlada odbila njegovu molbu da usvoji 14-mesečnog dečaka zaraženog HIV virusom.

   Srećom, njegova nastojanja da postane otac sada su dobila daleko srećniji epilog", kaže Gejl Marfi.

   http://www.vesti-online.com/Scena/Soubiznis/106957/Na-koga-lici-sin-Eltona-Dzona

   

  Elton Džon danas ima 63 godine, njegov partner Dejvid star je 48 godina. Godine možda jesu problem, ali britanska novinarka Martel Maksvel, koja prati šoubiznis, veruje da novopečenim roditeljima treba dati šansu.


  "Situacija nije idealna, jer kad dete bude imalo osam godina, Elton Džon će imati preko 70. Ali šta to zaista znači videće se tek za deset, dvadeset godina. Stvari mogu da se posmatraju i sa potpuno suprotne strane. Ja se trenutno nalazim u Edinburgu i nedaleko odavde jedna 12-godišnja devojčica je pre par godina postala najmlađa britanska majka.

  Dete joj je oduzeto, pošto je procenjeno da je majka suviše mlada. Dakle - očevi i majke mogu da budu i premladi i prestari, a neki ljudi takođe misle da dva muškarca ne mogu da budu dobri roditelji. Uvek će biti onih koji se sa nečim ne slažu.

  Ali, Eltonu Džonu i Dejvidu Fernišu treba pružiti priliku. Oni su sasvim sigurno dokazali ne samo da su uspešan i srećan par, nego i da očajnički žele da imaju dete", zaključuje Martel Maksvel.

   

  Surogat materinstvo u Crnoj Gori

  advokat | 11 Novembar, 2011 08:00

  I PAROVI IZ CRNE GORE KOJI NE MOGU DA IMAJU POTOMSTVO UNAJMLJUJU SUROGAT MAJKE U INOSTRANSTVU
  Za 30.000 eura nose i rađaju tuđe dijete
  Na privatnoj klinici u Ukrajini oplodili su moju jajnu ćeliju i ispunili želju mog supruga da dobijemo sina, a zatim obavili implantaciju ploda u surogat majku, priča Jovanka

  Neplodnost partnera problem je koji, u velikom broju slučajeva, i najskladniji brak može dovesti do ''pucanja''. Kako bi prebrodili krizu, i parovi iz Crne Gore često se uključuju u gotovo beskrajno i veoma mukotrpno čekanje u redu za usvajanje, čemu najčešće pribjegavaju supružnici koji su se pomirili s činjenicom da neće odgojiti svoje genetsko potomstvo i da im jedino preostaje da roditeljsku ljubav pruže nekom napuštenom mališanu. Međutim, oni imućniji, riješeni da istraju u namjeri da odgajaju svoju krv, sve češće pribjegavaju pronalaženju surogat majke koju mogu angažovati u inostranstvu za cifru koja se kreće između 20 i 30 hiljada eura.

  Odaberi pol

  Naime, s obzirom na činjenicu da u Crnoj Gori, kao i u zemljama bivše SFRJ, surogat roditeljstvo po zakonu nije dozvoljeno, budući roditelji prinuđeni su da, u potragu za legalnom ''rent a matericom'' krenu put Istoka.
  Razni sajtovi i agencije nude širok dijapazon usluga vezanih za surogat materinstvo. Na nekim od njih možete naći i sve u kompletu, počev od donora spermatozoida i jajnih ćelija pa do osobe koja će ''dijete iz epruvete nositi u sebi'', naravno, za određenu novčanu nadoknadu.
  Najisplativija država na tržištu materica je Indija, u kojoj su i pravne regulative veoma liberalne, čak u toj mjeri da ''jedna žena ne može, za isti par, da rodi više od troje djece''. Problem s Indijom, međutim, leži u tome što nije dozvoljen odlazak njenih državljana u inostranstvo s ciljem rađanja tuđeg djeteta, a s druge strane, zabranjen je i dolazak stranaca koji traže surogat majku. O razvijenosti ovog ''biznisa'', govori i to da u Indiji postoje čitava sela koja se bave isključivo organizovanim uzgojem beba i gdje možete vidjeti i po dvadesetak žena kako šetaju naokolo sa zaobljenim stomacima.
  Ipak, najveći broj parova se odlučuje da ostvarenje svog sna potraži preko neke strane agencije, koja garantuje izostanak svih mogućih problema, o kojima, na internet forumima, svjedoče brojna iskustva onih koji su samostalno tražili surogat majku. Agencija će organizovati oplodnju jajne ćelije koja se, kao i sjeme, uzima od para koji ih je angažovao, usađivanje u nosioca, kao i redovne ginekološke preglede i tretmane, a postoji i mogućnost biranja pola djeteta, što je posebno zanimljivo parovima s naših prostora koji preferiraju mušku djecu. Svaka od ovih stavki se posebno naplaćuje, plus dio koji ide surogat majci direktno ''na ruke''. Za bebu u Ukrajini, potrebno je izdvojiti oko 30.000 eura, ali se, u drugim državama, mogu naći i jeftiniji ''aranžmani'', kao što je to slučaj u nama obližnjoj Bugarskoj. Poneke agencije nude i posebne pakete koji uključuju razna testiranja, kao i psihološku podršku za surogat majku, ili pak izdvojen smještaj radi boljeg ugođaja i boravka u

  sredini oslobođenoj od svakog stresa.

  Dobili sina

  Svoje iskustvo sa surogat majkom ispričali su nam Jovanka i Stevo, supružnici koji su pet godina bezuspješno pokušavali da izliječe sterilitet.
  -Kada smo iscrpili sve mogućnosti kako zvanične, tako i alternativne medicine, odlučili smo da pribjegnemo jedinoj preostaloj šansi da imamo svoje dijete. Dogovorili smo se da pronađemo surogat majku, to jest nekoga ko će roditi dijete umjesto mene, priča Jovanka.
  Po cijeni od 150 dolara godišnje par se prijavio na sajt gdje se mogu pogledati i odabrati žene koje iznajmljuju svoju matericu.
  -Ponuda je, stvarno, veoma široka i ima žena širom svijeta koje su spremne da rode drugim ljudima. Nama je trebalo podosta vremena da se odlučimo, tako da smo, oko pola godine, proveli u razgledanju kandidatkinja i dopisivanju s njima. Žene koje su zainteresovane da budu surogat majke popunjavaju direktno na sajtu nešto kao katalog, gdje navode osnovne podatke o sebi, uključujući visinu, težinu, zdravstveno stanje, kao i bračni status, da li imaju djece i obavezno ostavljaju svoje fotografije. To je dovoljno da se ostvari neki osnovni uvid u buduće majke. Iako je bilo i nekoliko ponuda iz Srbije i Crne Gore, nijesmo se odlučili za takav potez, kako zbog zakona, tako i zbog toga što nijesmo željeli da iko zna šta smo uradili. Ipak je ovo mala sredina u kojoj se sve brzo pročuje, objašnjava naša sagovornica.
  Ona i njen suprug dopisivali su se s nekoliko žena, pokušavajući da odaberu pravu majku za svoje dijete.

  -Poslije dužeg dopisivanja, sveli smo izbor na nekoliko žena i odlučili da ih posjetimo. Najbliža nam je bila Bugarska. U početku smo mislili da će to biti naš konačni izbor, zbog blizine, ali smo, zbog loših životnih uslova majke, odlučili da odemo do Ukrajine, iako su nam u agenciji preporučivali Indiju koja nam se činila predalekom, priča Jovanka, dodajući da su u Ukrajini upoznali Tanju.
  -Na privatnoj klinici oplodili su moju jajnu ćeliju i ispunili želju mog supruga da dobijemo sina, a potom obavili implantaciju ploda u Tanju. Sve je prošlo u najboljem redu, iako su nam, od samog početka, govorili da je često neophodno proceduru ponoviti više puta, i naša surogat majka je ostala trudna. Vratili smo se u Crnu Goru i nastavili da se svakog dana čujemo s Tanjom preko ''Skajpa''. Tako smo mogli da vidimo kako napreduje trudnoća, slala nam je snimke s ultrazvuka, a nekoliko puta smo je i posjetili.
  U međuvremenu, supružnici su svima ispričali da je Jovanka konačno ostala u drugom stanju.
  -Nosila sam jastuk ispod odjeće i čak spavala s njim, a kada je došlo vrijeme, suprug i ja smo otišli da prisustvujemo porođaju. To je zaista bio najsrećniji dan u mom životu, a trenutak kada sam, po prvi put, uzela svoje dijete u ruke, nikad neću zaboraviti. Sve papire smo legalnim putem završili u Ukrajini i doveli sina kući. Tanji smo veoma zahvalni, a s njom smo ostali u kontaktu i danas. Ne žalim ni za čim i bila bih spremna da dam sav novac ovog svijeta samo da postanem majka, ispričala je Jovanka.

  I. R.


  http://www.revijad.co.me/index.php?nivo=3&rubrika=4&datum=2011-02-09&brojms=450&clanak=1722

   (Dalje)

  Siromah se ne može ni razvesti

  advokat | 10 Novembar, 2011 07:15

  Autor: FOKUS   

   

  ponedjeljak, 07 novembar 2011 20:45

  Troškovi jedne brakorazvodne parnice u Republici Srpskoj uključujući i usluge advokata iznose minimalno 1.600 KM. U prvih šest mjeseci prema zvaničnim statističkim podacima u RS je bio 421 razvod na šta je utrošeno više od pola miliona KM, odnosno ukupno 673.600 KM.

  - Samo za sudske takse potrebno je izdvojiti 400 KM, 200 KM za taksu na tužbu i isto toliko za taksu na presudu. Zastupanje stranke od strane advokata uključuje troškove tužbe za razvod braka koja košta 240 KM, a isto toliko se plaćaju troškovi pripremnog ročišta. Za ročište za glavnu raspravu potrebno je iskeširati 720 maraka, a u ovaj iznos uključene su i naknade advokata za troškove prevoza, odustvovanje iz kancelarije i slično.

  - Advokatski troškovi obračunavaju se na osnovu Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, koju je donijela Skupština Advokatske komore RS 2005. godine, na što je saglasnot dalo Ministarstvo pravde RS. Konkretno za poslove koji se odnose na proceduru razvoda braka regulisano je da naknada iznosi 120 bodova, a vrijednost jednog boda je dvije KM - pojasnila je Alma Prnjavorac advokat, koja radi na području cijele BiH.

  Razvod zahtijeva i mnogo vremena i živaca, jer se cijeli postupak zbog neažurnog rada centara za socijalni rad, pasivnost stranaka pred sudom, kao i prenatrpanosti sudova odugovlači.

  Kod supružnika bez djece ili supružnika s punoljetnom djecom sve se može okončati u toku jednog dana. Kada supružnici imaju maloljetnu djecu održi se i po četiri ili više ročišta do donošenja prvostepene presude.

  - U tim slučajevima mora se aktivno uključiti Centar za socijalni rad, kako u proceduru prije podnošenja tužbe radi posredovanja među supružnicima, tako i pred sudom na ročištima radi razvoda braka da bi predložio sudu donošenje odluke kod koga će roditelja dijete živjeti, te na koji način će se ostvarivati komunikacija roditelja koji neće živjeti s djetetom gdje i kada. Ove procedure se ne okončavaju u razumnim rokovima zbog čega se ročišta odlažu - istakla je Prnjavorac. Ona je dodala da postupak najćešće pokreću žene, jer su muškarci pasivniji i ne podnose pomisao da moraju dijeliti imovinu ili plaćati izdržavanje za djecu.

  Visoki troškovi i skoro frustrirajuće procedure dovoljan su razlog zbog kojih mnogi ne žele da pokrenu razvod.

  U Udruženju građana "Budućnost" iz Modriče, kažu da su imali slučajeva da žene nisu imale novac da plate taksu za razvod braka niti advokata zbog čega su odustale od pokretanja sudskog postupka.

  - Mi se često dovijamo na taj način što žena izvadi potvrdu da nema imovinu ako nema, a mi se obratimo predsjedniku suda s molbom da je oslobodi plaćanja takse. U većini slučajeva uspijevamo da na ovaj način pomognemo, mada se dešava da se ne odobravaju ove molbe, tako da su neke primorane da na kraju dignu ruke od svega - rekla je direktorka ovog udruženja, Gordana Vidović. Prema njenim riječima, stranke koje nemaju finansijskih sredstava trebalo bi da imaju mogućnost da bez plaćanja troškova sudu pokrenu postupak za razvod braka, ali bi im trebalo omogućiti i zastupnika.

  - Ako mogu osumnjičeni za teška krivična djela imati branioca po službenoj dužnosti, a prema našim saznanjima i oni koji imaju novaca neće da plate, a onda im sud dodijeli branioca po službenoj dužnosti onda ne vidim razlog da i žene, prije svih žrtve nasilja u porodici, imaju pravo na besplatno zastupanje. To bi umnogome olakšalo i ubrzalo postupak razvoda koji je veoma težak i bolan - naglasila je Vidovićeva.

  Ona je dodala da su imali mnogo zahtjeva za pomoć oko razvoda i u većini se radilo o nasilju prema ženama i djeci.

  - U tim slučajevima podnosi se zahtjev za pokušaj mirenja Centru za socijalni rad i tu nastaju problemi, jer se veoma rijetko odlučuju da donesu privremeno rješenje o povjeri djeteta ili djece kada i nastaje agonija, jer otac bi tada kao sve učinio za dijete, a u stvari pokušava da preko djece dođe do majke i vrati je nazad u porodicu - navela je Vidovićeva.

  B. BUDIĆ

  http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=21397:siromah-se-ne-moe-ni-razvesti-&catid=14:news-display

  Sara Džesika Parker...i o surogat materinstvu

  advokat | 09 Novembar, 2011 07:10

  Sara Džesika Parker: Osećam se staro i umorno

  Glumica Sara Džesika Parker ističe kako česte svađe daju čar njenom braku sa Metjuom Broderikom, otkriva zašto je surogat majka donela na svet njene bliznakinje, ali i priznaje da je duboko nesigurna u sebe

  Iako je njen život, po mišljenju mnogih, poput bajke, a i po osmehu se čini kako je najsrećnija na svetu, slavna glumica Sara Džesika Parker ne krije da je u svom životu ponekad mrzela sebe, kao i da misli da je umorna i stara. Ova četrdesetpetogodišnjakinja pronašla je svoju radost u šestogodišnjem sinu Džejsonu i bliznakinjama Marion Loret i Tabiti Hodž, koje je rodila surogat majka, jer zvezda po drugi put nije mogla da ostane u drugom stanju. Iako su mnogi tvrdili da je njen brak sa kolegom Metjuom Broderikom dugo bio na staklenim nogama, Sara priznaje da je baš to što se često svađaju i činjenica da su veoma različiti,  njihov recept za dug i idiličan odnos. U životnom saputniku pronašla je i svog najboljeg prijatelja, mada s osmehom tvrdi da joj ponekad postane veoma dosadan.

  Story: Prošle godine spekulisalo se da ste vaš suprug Metju Broderik i vi pred razvodom. Jeste li stvarno imali bračnu krizu?

  -  Veoma mi je teško da to objašnjavam. Svaki bračni par ima krize i to je normalna stvar. Bilo bi dosadno da se ne svađamo i da je sve stalno u redu, pošto bi to značilo da se ne volimo i da smo postali ravnodušni jedno prema drugom. Ipak, nikada nismo čak ni razgovarali o razvodu.

  Story: Tada se pisalo da vas  je on prevario s mlađom devojkom.

  - To je jedna od najneprijatnijih stvari koje sam doživela. Imam potpuno poverenje u njega i verujem da bi mi on prvi rekao da ima drugu ženu i nikada ne bi dozvolio da to saznam iz novina. Nas dvoje smo, pre svega, prijatelji i uvek smo otvoreno razgovarali o svemu što nas muči.

  Story: Da li  vas u odnosu s njim i sada nešto muči?

  - Muči me to što je muškarac. (Smeh) Mi smo dva različita sveta i baš zbog toga se tako i slažemo. Na primer, užasno me nervira što je u nekim situacijama ozbiljan toliko da postane pomalo dosadan.

  Story: Zbog čega ste odlučili da vam surogat majka rodi blizance?

  - Godinama smo pokušavali da povećamo broj članova naše porodice, ali nikako nam nije polazilo za rukom. Zbog toga je ideja o surogat majci bila za nas idealno rešenje.

  Story: Jeste li bili iznenađeni kada je ta vest izazvala šok u javnosti?

  - Ne razumem zašto se to desilo. Da sam mogla da ostanem trudna po drugi put, verovatno bih rodila još dece. Mediji su u tim trenucima stvarno bili užasni. Tabloidi su jurili ženu koja je rodila moju decu, pisali svašta o njoj, a onda je ona doživela nervni slom.

   

   

   

  Story: Kada ste saznali da posle rođenje vašeg sina Džejsona nećete moći ponovo da zatrudnite?

  - Bolna je to tema. Ni kod mene, a ni kod mog supruga ne postoji konkretan zdravstveni razlog zbog kojeg nismo mogli da napravimo drugu bebu, a vreme je prolazilo. Znate, nisam ja baš tako mlada kako izgledam. Nisam želela da pokušavam deset godina, a onda da ostarim i budem u isto vreme i baka i mama.

  Story: Da li ste se obradovali kada ste saznali da ćete dobiti ne jedno dete kao što ste planirali, nego dve ćerke?

  - Prvo smo se šokirali, a onda smo se izuzetno obradovali. Oduvek sam želela da imam žensko dete, a sada imam dve princeze koje su moj centar sveta.

  Story: Koliko se razlikuje osećaj kada vi rodite dete i kada ga druga žena donese na svet?

  - Bol koji sam osetila kada sam se porađala bio je najsavršeniji osećaj koji sam ikada doživela i nemoguće ga je uporediti s bilo kojim drugim. Bojala sam se da ću biti uskraćena kada se moje bliznakinje budu rađale, pošto fizički nisam ništa osetila, ali kada sam začula njihov prvi plač, mojoj sreći nije bilo kraja.

  Story: Na koga liče vaše naslednice Marion Loret i Tabita Hodž?

  - Mislim da liče na mene, jer imaju isti nos kao moj, mada Metju tvrdi da liče na ženske članove njegove porodice, odnosno na njegovu mamu i sestru od tetke, što stvarno nije moguće.

  Story: Kako se Džejson snašao u ulozi starijeg brata?

  - Fenomenalno. Najpre je bio malo ljubomoran pošto su devojčice zahtevale dosta pažnje, a onda je počeo da ih gleda zaštitnički i sada, kada ih, na primer, odvedemo negde zajedno, on ih čuva, dodaje im flašice i pravi je stariji brat.

  Story: S obzirom na to da je on još mali, kako ste mu objasnili da su mu one sestre, a da ih vi niste rodili?

  - Lagala bih kada bih rekla da mi je to bilo lako. On je radoznao dečak koji mi je postavio hiljadu pitanja, a ja sam morala pažljivo da mu odgovaram kako ga ne bih još više zbunila. Ipak, na kraju je shvatio da su mu one sestre i to je to.

  Story: Da li je istina da ste posle Džejsonovog rođenja upali u postporođajnu depresiju?

  - To je stvarno bilo velika laž. Majčinstvo je najlepši osećaj na svetu, a moje dete je bilo predivno i uopšte se nisam loše osećala.

  Story: Nedavno su vas proglasili najseksepilnijim likom u filmu i seriji Seks i grad. Da li vi sebe tako doživljavate?

  - Nikada nisam mislila za sebe da sam lepotica, a pogotovo ne sada. Osećam se veoma staro i umorno, a otkako imam bliznakinje, više ne idem ni u teretanu.

  Story: S promocijom drugog dela filma, mnogi su primetili da ste mršaviji nego ikada, što je pokrenulo priče da bolujete od bulimije?

  - Ne bolujem ni od čega, osim od malog nedostatka samopouzdanja. Što se tiče mog izgleda, on je posledica svakodnevnog trčanja za decom.

  Story: Da li ste oduvek imali problema sa samopouzdanjem?

  - Od momenta kada su se moji roditelji razveli, što je bilo davno, slabije verujem u sebe i često sam nesigurna u svoje odluke.

  Story: Kako to mislite?

  - Pa često preispitujem da li su moje odluke na mestu. Ponekad noću ne mogu da zaspim jer razmišljam o tome kako sam toga dana sigurno nešto pogrešno uradila.

  Story: Da li ste se obratili psihijatru za pomoć?

  - Nisam, sama se borim sa sobom jer smatram da je to jedini način da neko uspe. Moramo pobediti sami sebe i u tome nam niko drugi ne može pomoći. Ipak, mi sebe najbolje poznajemo.

  Story: Jeste li zbog svoje nesigurnosti nekada pomislili da zakoračite u svet poroka?

  - Popijem poneki koktel ili čašu šampanjca i ne smatram to porokom, jednostavno mi to pomaže da se razveselim ili zaspim. Što se tiče droge, oduvek mi je bila gadna. I dok sam se zabavljala s Robertom Daunijem Džuniorom, trudila sam se da ga odvojim od toga i dve godine je stvarno bio potpuno trezan.

  Story: Delujete veoma zadovoljno. Mislite li za sebe da ste srećna osoba?

  - Imam veoma sređen život, supruga koga obožavam i decu koja su pravo bogatstvo, ali postoje dani kada mi je sve teško i tada stvarno ne mogu za sebe da kažem da sam srećna. To su obično dani kada počnem da razmišljam koliko mi je bilo teško u prošlosti. Zahvalna sam Bogu što sam uspela u životu.

  Story: Šta vam se desilo u prošlosti pa je se sećate s tolikom gorčinom?

  - Sve! Do pre deset, petnaest godina bila sam potpuno očajna, ni nalik na Saru Džesiku Parker koju sada vidite i znate. Bila sam teška osoba kojoj je sve smetalo. Ljudi su me nervirali, svima sam nešto zamerala i pronalazila mane i zato se nisam previše emotivno vezivala za ljude. Nekako sam uvek bila uzdržana, a sada sam shvatila da sam mogla potpuno da poludim i ostanem sasvim sama. Sva sreća pa sam se osvestila i ostala normalna.

  Aleksandra Dimitrijević

  http://www.story.rs/intervju/9126-sara-dzesika-parker-osecam-se-staro-i-umorno.html

  Goran Višnjić-surogat majka

  advokat | 08 Novembar, 2011 15:10

  Sreća u porodici Višnjić: Glumcu i njegovoj supruzi surogat majka rodila sina

  Glumac Goran Višnjić i njegova supruga Ivana dobili su prvo biološko dete. Dečaka kojem su dali ime Vigo Leo, dve nedelje pre planiranog termina, 7. jula na svet je donela surogat mama. " Presrećni smo! Vigo je zdrava i prelepa beba. Zahvalni smo surogat majci kao i njenoj porodici jer bi se bez njene pomoći teško ostvario naš san da imamo drugo dete", izjavio je Goran za za hrvatsko izdanje magazina “Story”. Glumac koji je ostvario i karijeru u Holivudu prošle nedelje je došao u Zagreb sa sinom Tinom kojeg su on i supruga usvojili pre četiri godine.

  http://srb.time.mk/read/107f7e6780/ee0c685e4d/index.html

   
  Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
  Powered by blog.rs - Design by BalearWeb